BOL en BBL. Wat betekenen die letters?

Foto-rezise
0

In het middelbaar beroepsonderwijs zijn er twee soorten leermogelijkheden. BOL en BBL. Wat die afkortingen betekenen levert niet meteen helderheid op. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. BBL voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Verwarrend? Inderdaad. Een nadere uitleg is dan ook op zijn plaats.

 

De overeenkomst is dat studenten van BOL- en BBL-opleidingen ervaring opdoen bij leerbedrijven. Het belangrijkste verschil is dat BBL-leerlingen een arbeidsovereenkomst hebben bij het bedrijf waar ze actief zijn. Een BOL-student loopt tijdens zijn of haar opleiding één of meer stages bij een bedrijf of andere organisatie.

 

BOL
Wie kiest voor een BOL-opleiding is meestal de gehele week op school aanwezig. Tenzij er sprake is van een stageperiode. Ongeveer tachtig procent van de opleiding wordt gevolgd op school, in de vorm van het leren van de theorie en ervaringen opdoen in de praktijkruimtes van de school.

 

BBL
BBL-leerlingen zijn veel minder op school aanwezig. Zij zijn drie of vier dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Gemiddeld gaan ze één dag per week naar school voor de theoretische ondersteuning. Een BBL-leerling krijgt salaris van het leerbedrijf. De BOL-leerling krijgt doorgaans geen vergoeding voor zijn of haar stage.

 

Gelijkwaardig
Beide opleidingsvarianten kunnen vanaf mbo-niveau één tot en met niveau vier gevolgd worden. De keuze wordt bepaald door de voorkeur van de leerling zelf. Wie beter leert in de praktijk dan in de schoolbanken, kiest voor een BBL-opleiding. Wie de voorkeur geeft aan meer theoretische kennis, kiest voor een BOL-opleiding. De waarde van de diploma’s van de twee varianten is op de arbeidsmarkt overigens gelijkwaardig.

 

Carrière
De keuze voor een BBL- of BOL-opleiding heeft dus voornamelijk te maken met hoe een leerling het beste het vak van zijn voorkeur kan leren. Wel geldt dat bij bouwbedrijven, installatiebedrijven en metaalbedrijven de afgelopen jaren een tekort is ontstaan aan ‘doeners’. De instroom van jonge vakkrachten geldt voor deze bedrijven dan ook als prioriteit. Het bieden van BBL-trajecten beschouwen zij als een ideale oplossing om het personeelsbestand op peil te houden en op den duur hun innovatiekracht te versterken. BOL-studenten spelen daarin ook een belangrijke rol.

 

 

 

Laat ons een reactie achter