Zeven vragen over studiefinanciering

afb-studiefin-resize
0

 

  1. Wanneer kan ik studiefinanciering krijgen?

Als je studeert op mbo-, hbo-, of universitair niveau kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Behalve als je een op mbo-niveau een BBL-opleiding volgt. Dan krijg je namelijk loon/vergoeding van je werkgever.

 

  1. Zijn er speciale voorwaarden?

Niet heel veel. Je moet minimaal18 jaar oud zijn en jonger dan 30 jaar als je studie begint. Verder moet je de Nederlandse nationaliteit hebben, of de verblijfsvergunning type II, III, IV of V.

 

  1. Waaruit bestaat de studiefinanciering?

Dat is de meest lastige vraag. De financiering bestaat namelijk uit verschillende onderdelen. De lening, de aanvullende beurs, het OV-product en het collegegeldkrediet.

 

  1. Leningen moeten worden terugbetaald?

Dat klopt. In feite komt het erop neer dat studenten tegen een gunstig tarief een lening afsluiten bij de overheid. Na hun opleiding dient de lening binnen 35 jaar te zijn afbetaald.

 

  1. Wat is een aanvullende beurs?

Die is bedoeld voor studenten met ouders met een laag inkomen. Dit geldt voor de regelgeving als een gift, die in de meeste gevallen dus niet terugbetaald hoeft te worden.

 

  1. Wat betekent het reisproduct?

De overheid kiest voor moeilijke woorden. Maar het komt erop neer dat studenten gratis met het openbaar vervoer mogen reizen na een aanvraag voor een weekabonnement voor thuiswonenden of een weekendabonnement voor uitwonenden.

 

  1. Bijverdienen?

Wie onder het nieuwe leenstelsel valt, heeft geen last meer van regels van de overheid over bijverdienen. Wie te maken heeft met de oude regels, dient er rekening mee te houden dat er boven het bijverdienstebedrag van € 14.456 de kans bestaat op directe terugbetaling van de studiefinanciering.

 

Meer informatie:

www.duo.nl

Laat ons een reactie achter